Οι ελέφαντες και το χορτάρι

Η ΥΠΟΘΕΣΗ με την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους και η αιματηρή κατάληξή της είναι απλώς η κορυφή ενός τρομακτικού παγόβουνου, με κρίσιμες γεωπολιτικές διαστάσεις και στρατηγικές προεκτάσεις. Είναι μέρος ενός μακράς πνοής παιγνιδιού, που η Τουρκία επιχειρεί να παίξει στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο υλοποίησης των νεο-οθωμανικών σχεδιασμών της. Η Τουρκία επιδιώκει να προσεταιρισθεί και να αναδειχθεί σε ηγέτιδα δύναμη του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου. Για να πείσει για τις προθέσεις της, έπρεπε να συγκρουστεί και να απορρίψει τη συνεργασία της με την ηγέτιδα δύναμη της περιοχής, το Ισραήλ. Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε άμα τη αναλήψει της εξουσίας από το ισλαμικό κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν, το 2002.

Ενώ, μέχρι τότε, οι τουρκοϊσραηλινές σχέσεις πέρασαν από διάφορες διακυμάνσεις αλλά δεν έφτασαν σε σημείο ρήξεως, με την άνοδο του Ερντογάν και με σύμβουλο τον Νταβούτογλου, σχεδιάζεται η ρήξη. Οι τουρκοϊσραηλινές σχέσεις, από το 2002 και εντεύθεν, είχαν προδιαγεγραμμένη πορεία: Η Τουρκία επιδιώκει, πρώτον: Ρήξη με το Ισραήλ, για να πείσει τους Άραβες και μουσουλμάνους όλου του κόσμου ότι είναι η μόνη χώρα που τολμά να αναμετρηθεί με τον εχθρό τους. Δεύτερον, να αμφισβητήσει την παντοδυναμία του Ισραήλ. Τρίτον, να αμφισβητήσει την υποστήριξη που οι ΗΠΑ του προσφέρουν. Τέταρτον, να δημιουργήσει μια πανίσχυρη κοινότητα αραβο-μουσουλμάνων, επικεφαλής της οποίας να τεθεί η Τουρκία, ως ο εγγυητής του Ισλάμ και ο προασπιστής των δικαίων και διεκδικήσεων των αραβο-μουσουλμάνων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο αρχιτέκτονας της νέας τουρκικής εξωτερικής πολιτικής Αχμέτ Νταβούτογλου εξήγγειλε το δόγμα του στρατηγικού βάθους, με κύρια στόχευση τα μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες, όπως τα αντιλαμβάνεται η Τουρκία και όπως εξυπηρετούνται τα συμφέροντά της. Αυτά τα συμφέροντα στοχεύουν στην ανάδειξη της Τουρκίας, μέχρι το 2023, σε υπερδύναμη, επειδή ακριβώς θέλει να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση των ΗΠΑ και την ανάδειξη μεσαίων υπερδυνάμεων – Βραζιλία, Γερμανία, Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία, Γαλλία, Ρωσία. Η Τουρκία σχεδιάζει να είναι μεταξύ των πρώτων μεγάλων δυνάμεων την επόμενη δεκαετία ή 20ετία. Το Ισραήλ είναι ανυπέρβλητο εμπόδιο στους σχεδιασμούς της. Είναι παρακινδυνευμένο να υποστηριχθεί ότι θα φτάσει σε πλήρη ρήξη μαζί του. Όμως, δεν θα σταματήσει να το αμφισβητεί.

Ενόψει όλων αυτών και άλλων δρομολογούμενων, ήδη, εξελίξεων, πού βρίσκονται η Ελλάδα και η Κύπρος; Συναισθηματισμοί και εξωπραγματικές εκτιμήσεις δεν αντέχουν πια στη δυναμική της γεωπολιτικής και των συμφερόντων, που παίζονται στην περιοχή. Ένα ρητό σουαχίλι λέγει πως, όταν πολεμούν οι ελέφαντες, υποφέρει το χορτάρι. Οι ελέφαντες είναι η Τουρκία και το Ισραήλ, το χορτάρι είναι η Ελλάδα και η Κύπρος. Για να μην ποδοπατηθούν και να μη συνθλιβούν, καλούνται να συνεκτιμήσουν τα γεγονότα. Να ισχυροποιήσουν τάχιστα την οικονομία και τις ένοπλες δυνάμεις τους, και να αποφασίσουν ποιες συμμαχίες συμφερόντων θα συμπήξουν και με ποιον… ελέφαντα θα συνταυτισθούν. Πάντως όχι με την αποθηριωμένη Τουρκία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: