Ο κάθε σκεπτόμενος πολίτης αντιλαμβάνεται ότι, όταν ο Πρόεδρος επιμένει σε αρχές, αυτό σημαίνει: Εμμονή και αξίωση για σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών του κυπριακού λαού – Ε/κυπρίων και Τ/κυπρίων.

Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Χριστόφιας διακηρύσσει με ένταση, καθημερινά, ότι εργάζεται άοκνα και νυχθημερόν για να επιτύχει λύση στο Κυπριακό, στηριγμένη σε αρχές. Ο κάθε σκεπτόμενος πολίτης αντιλαμβάνεται ότι, όταν ο Πρόεδρος επιμένει σε αρχές, αυτό σημαίνει: Εμμονή και αξίωση για σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών του κυπριακού λαού – Ε/κυπρίων και Τ/κυπρίων. Διότι στοιχειώδης λογική υποβάλλει ότι, αν η επιδιωκόμενη λύση δεν στηρίζεται στο σεβασμό αυτών των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, θα είναι εκ προοιμίου θνησιγενής, άρα θα αποτελέσει την ισχυρή θρυαλλίδα, που θα τινάξει στον αέρα την Κυπριακή Δημοκρατία και θα σωρεύσει τον τόπο σε ερείπια, εύκολη λεία στον τουρκικό επεκτατισμό. Ιδού, όμως, που μια απόφαση του ΕΔΑΔ, μετά από προσφυγή δύο πολιτών εναντίον της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης καταρρίπτει και νομικά τη θέση του Προέδρου για την εκ περιτροπής προεδρία.
Όπως αποκάλυψε ο πρώην δικαστής του ΕΔΑΔ, Λ. Λουκαΐδης, το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε ότι το δικαίωμα εκλογιμότητας δεν πρέπει να στηρίζεται ή να καθορίζεται με κριτήρια εθνικής προέλευσης, κάτι που προβλέπεται από το Πρωτόκολλο 12 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Αυτή η απόφαση του Δικαστηρίου», είπε ο Λ. Λουκαΐδης, «σημαίνει αυτομάτως ότι και η εκ περιτροπής προεδρία, που προτάθηκε για το κυπριακό πρόβλημα και στηρίζεται σε κριτήρια εθνικής προέλευσης, εμποδίζοντας μέλη της ελληνικής κοινότητας στην Κύπρο να υποβάλουν υποψηφιότητα κατά την περίοδο, στην οποία προορίζεται ως Πρόεδρος μέλος της τουρκικής κοινότητας και αντιστρόφως, συνιστά παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που απαγορεύει τη δυσμενή διάκριση λόγω εθνικής προέλευσης, στις χώρες που έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση, όπως η Κύπρος».
Με απλά λόγια: Πρώτον, η εκ περιτροπής προεδρία, που αποτελεί μίαν από τις τρεις μονομερείς παραχωρήσεις Χριστόφια στους Τούρκους, παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δεύτερον, ο Πρόεδρος παρανομεί, επειδή παραβιάζει μια Σύμβαση που και η Κύπρος υπέγραψε. Τρίτον, η εκ περιτροπής παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα και βασικές ελευθερίες των Ε/κ και των Τ/κ. Τέταρτον, επειδή θέτει εθνοτικά κριτήρια, η εκ περιτροπής προεδρία είναι ρατσιστική, αντιδημοκρατική, φασιστική και ανελεύθερη, επειδή συγκρούεται προς διεθνώς παραδεδεγμένες αρχές, αυτές ακριβώς, που ο Δ. Χριστόφιας ισχυρίζεται ότι επικαλείται και στις οποίες στηρίζεται στην αναζήτηση λύσης. Πέμπτον, ασκείται δυσμενής διάκριση σε βάρος και Ε/κ και Τ/κ.

Είναι αυτονόητο ότι, με βάση την απόφαση αυτή και προπάντων σεβόμενος, επιτέλους, τις εκκλήσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων, ο Πρόεδρος θα αποσύρει όχι μόνο την παραχώρηση για εκ περιτροπής προεδρία αλλά και την παραχώρηση για παραμονή 50.000 εποίκων και εκείνη για τη σταθμισμένη ψήφο. Και οι τρεις μονομερείς παραχωρήσεις Χριστόφια στους Τούρκους συγκρούονται και παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες. Έστω και τώρα, ο Πρόεδρος ας αποδείξει στην πράξη ότι επιδιώκει λύση στη βάση αρχών. Όχι υποχωρήσεων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: