Κύπρος: Φτάνει πια άλλες παραχωρήσεις!

Της Μικαέλλας Λοίζου  

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δίκαιο ότι το φθινόπωρο θα είναι πάρα πολύ καυτό, διότι αυτή η διαδικασία φέρει το σπόρο της κατάληξης», δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Γιώργος Κολοκασίδης. Είναι σαφές, είπε, ότι και οι Τούρκοι και πολλοί ξένοι σύμμαχοί τους, θέλουν οπωσδήποτε να καταλήξει άρον-άρον αυτή η διαδικασία και βεβαίως βλέπουν να καταλήγει με σεβασμό προς τα τουρκικά συμφέροντα, άρα η διαδικασία θα είναι πάρα πολύ δύσκολη και θα έχουμε αυξημένες πιέσεις. «Πιστεύω, ταυτόχρονα, ότι δεν είναι λόγω εσωτερικών προβλημάτων, που η Τουρκία έχει σκληρές θέσεις, νομίζω ότι εξυπηρετεί πάγιους γεωπολιτικούς εθνικούς της στόχους και ότι αυτή η πολιτική που εκφράζει ο κ. Νταβούτογλου είναι ανάγλυφη επί τούτου», πρόσθεσε.


Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι «θέλουμε οπωσδήποτε επίλυση του Κυπριακού και τη θέλουμε και χθες εάν ήταν δυνατόν», διατυπώνοντας, όμως, σαφέστατες προειδοποιήσεις σε σχέση με τους ρυθμούς της διαπραγμάτευσης. «Το ζήτημα είναι ότι είναι πάρα πολύ επικίνδυνη η επιτάχυνση, διότι η επιτάχυνση γίνεται, δυστυχώς, με τουρκικούς όρους», είπε. Οι Τούρκοι, εξήγησε, απαιτούν χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, τα οποία συνοψίζονται στην απαίτηση για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης. «Η διεθνής διάσκεψη ουσιαστικά είναι η έκφραση με άλλα λόγια της απαίτησης των Τούρκων για χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία», τόνισε. «Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο ενδεχόμενο και θα πρέπει να πολιτευτούμε με μεγάλη σύνεση, διότι το σκηνικό μιας διεθνούς διάσκεψης δεν θα είναι ευνοϊκό για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα και είναι πεποίθησή μου ότι θα βγούμε τραυματισμένοι από μια τέτοια διεθνή διάσκεψη», συνέχισε ο κ. Κολοκασίδης.

Σχολιάζοντας το γεγονός πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πολλές φορές πει ότι η διεθνής διάσκεψη θα είναι μόνο για θέματα ασφάλειας, ο κ. Κολοκασίδης σημείωσε ότι δεν αντιλαμβάνεται γιατί αυτά τα θέματα δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε κυπριακό επίπεδο. «Δεν είναι οι πολίτες της Κύπρου που θα πρέπει να αποφασίσουν αν αποδέχονται εγγυήσεις, και βεβαίως δεν αποδέχονται;», διερωτήθηκε. «Γιατί να επαφίεται σε ξένους εγγυητές ή άλλους εάν ένα ανεξάρτητο κράτος, όπως η Κύπρος, θα έχει εγγυήσεις;», πρόσθεσε. Είμαστε ανεξάρτητοι και αυτόνομοι και δεν χρειαζόμαστε εγγυητές, ούτε θέλουμε να κρίνουν τρίτοι εάν χρειαζόμαστε τέτοιους εγγυητές, κατέληξε.

Νέα παραχώρηση

Αναφερόμενη στη σύνδεση που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ανάμεσα στην επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου με την άρση του μονομερούς παγώματος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η Γ.Γ. του Κινήματος Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου υπογράμμισε ότι «η επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου και η επανεγκατάσταση των νόμιμων κατοίκων της, καθώς και το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου, πρέπει να συνδέεται μόνο με το θέμα του απευθείας εμπορίου». Η κ. Παναγιώτου χαρακτήρισε την ιδέα «νέα παραχώρηση» του Προέδρου Χριστόφια, τονίζοντας ότι δεν αποτελεί σωστό βήμα για τη δική μας πλευρά. «Για ακόμα μια φορά πρέπει να δηλώσουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προχωρήσει σε παραχωρήσεις, χωρίς να συζητήσει το θέμα με το Εθνικό Συμβούλιο», πρόσθεσε.

Η κ. Παναγιώτου, με αφορμή και τη νέα τροπή στη συζήτηση για την εκ περιτροπής προεδρία, κάλεσε τον Πρόεδρο να συγκαλέσει επιτέλους, για πρώτη φορά, την υποεπιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου για τα Θέματα Διακυβέρνησης. Οφείλει, δε, να καλέσει διακεκριμένους Κύπριους νομικούς και συνταγματολόγους, όπως ο κ. Λουκής Λουκαΐδης, για να γίνει ένας διάλογος και να ξεκαθαριστεί αυτό το θέμα, κατέληξε.

Είμαστε εγκλωβισμένοι

Η πλευρά μας είναι εγκλωβισμένη σε διαδικασίες που δεν είναι μόνο ατελέσφορες, αλλά και επικίνδυνες, δήλωσε χθες ο Αντιπρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Στράτος Παναγίδης. «Θεωρούμε ότι εάν ο Πρόεδρος Χριστόφιας, έστω και τώρα, αποφασίσει να απαγκιστρωθεί από όλες τις υποχωρήσεις και τις αρνητικές πτυχές των διαδικασιών, στις οποίες ενεπλάκη, το ΕΥΡΩΚΟ θα τον στηρίξει», είπε. «Ταυτόχρονα, όμως, το ΕΥΡΚΟ θα αποτελέσει ανάχωμα στις όποιες προσπάθειες συνέχισης αυτού του κατήφορου, γιατί θεωρούμε πραγματικά ότι μόνο σε κατήφορο οδηγούν και οι υποχωρήσεις και οι προσφορές», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη «νέα προσφορά», για τη σύνδεση της Αμμοχώστου με το ξεπάγωμα κεφαλαίων, ο κ. Παναγίδης σημείωσε ότι «ενώ ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανειλημμένα διακήρυξε ότι δεν θέλει να μετατραπεί σε πλασιέ του Κυπριακού, συχνά προβαίνει σε προσφορές ιδεών και προτάσεων, οι οποίες δεν έχουν περιεχόμενο, είναι επικίνδυνες». Επισήμανε ότι υπάρχουν σαφείς, καταγεγραμμένες θεσμικές υποχρεώσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ε.Ε., τις οποίες δεν έχει ικανοποιήσει ακόμη και σε αυτές είναι που πρέπει να επικεντρωθούμε και να αναδείξουμε τις ουσιαστικές και πραγματικές πτυχές του Κυπριακού, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις προοπτικές επίλυσης.

Το παλεύουμε

Επί το έργον για αιτιολόγηση της ακολουθούμενης πολιτικής του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό βρέθηκαν χθες δύο Υπουργοί της Κυβέρνησης, μετά και τις νέες καταγγελίες των κομμάτων για εσφαλμένη στρατηγική και γενναιόδωρες παραχωρήσεις. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν πρόκειται να πτοηθεί από τα όποια πισωγυρίσματα, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, μιλώντας κατά τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων του 281 Τάγματος Πεζικού στον Κουτραφά. Τόνισε, παράλληλα, ότι εμείς δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με το στάτους κβο και τη διχοτόμηση, γιατί δεν έχουμε το δικαίωμα να αποδεχθούμε μια τέτοια καταστροφική λύση, που θα επιφέρει νέα δεινά στον τόπο. «Δεν μπορούμε να υποθηκεύσουμε την ίδια την ύπαρξη της πατρίδας μας και το μέλλον των παιδιών μας με τη συνέχιση της παρουσίας χιλιάδων κατοχικών στρατευμάτων και τη συνεχή και ανεξέλεγκτη έλευση χιλιάδων εποίκων», πρόσθεσε.

Διαπραγματευόμαστε υπεύθυνα

Ο Υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε την χιλιοειπωμένη θέση ότι ο στόχος μας παραμένει ένας και μοναδικός: «η επίτευξη μιας συμφωνημένης και αμοιβαίας αποδεκτής λύσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα διαφυλάσσει ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, στη βάση της πολιτικής ισότητας, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Στα στοιχεία της επιδιωκόμενης λύσης πρόσθεσε και τον τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού και την επανένωση του εδάφους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας. Είπε, επίσης, ότι η λύση θα πρέπει να αποκαθιστά και να διασφαλίζει ταυτόχρονα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλου του λαού.

Η έναρξη των συνομιλιών στηρίχθηκε στην ύπαρξη μιας συμφωνημένης βάσης των διαπραγματεύσεων και η οποία προνοούσε πως η λύση που θα προκύψει θα είναι το προϊόν συμφωνίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, μακριά από επιδιαιτησίες και τεχνητά χρονοδιαγράμματα, η δε συμφωνία θα τεθεί ενώπιον του λαού προς έγκριση σε ταυτόχρονα, ξεχωριστά δημοψηφίσματα, ανέφερε ο κ. Συλικιώτης. Και τώρα, συνέχισε, που βρίσκεται απέναντί μας ο κ. Έρογλου, η πλευρά μας έχει καταστήσει σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν στην ίδια βάση.

«Εμείς διαπραγματευόμαστε με υπευθυνότητα, συνέπεια αλλά και σταθερότητα σε αρχές, έχουμε επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή μας να εργαστούμε σκληρά και με καλή θέληση, για συνολική και συμφωνημένη λύση», υποστήριξε ο Υπουργός Εσωτερικών. «Η πλευρά μας είναι έτοιμη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αλλά και την ίδια πολιτική βούληση και το ίδιο πνεύμα συνεργασίας απαιτούμε και αναμένουμε στην πράξη και από την τ/κ ηγεσία και την Τουρκία», πρόσθεσε.

Ο Νεοκλής Συλικιώτης κατέληξε λέγοντας ότι αυτές τις τραγικές μέρες του Ιουλίου, στοιχειώνουν την καθημερινότητά μας οι μνήμες των ανθρώπων μας που χάθηκαν στο προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Το μαχαίρι της προδοσίας εξακολουθεί να είναι βαθιά χωμένο στο κορμί της Κύπρου, πρόσθεσε.

Αναγκαία η ενότητα

Καταβάλλεται μια σοβαρή προσπάθεια με τις απευθείας συνομιλίες, δήλωσε και ο Υπουργός Γεωργίας Δημήτρης Ηλιάδης, στο μνημόσυνο του αντιστασιακού Αθανάση Χριστοφόρου Γεωργίου, στην Αμαργέτη. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαπραγματεύεται με συναίσθηση ιστορικής ευθύνης, στηριγμένος σε αρχές και με πολιτική βούληση για εξεύρεση λύσης, ανέφερε. «Οι εξελίξεις στην τ/κ κοινότητα μάς ανησυχούν, λόγω ανάληψης της ηγεσίας από τον κ. Έρογλου, με τις γνωστές του θέσεις. Τώρα δηλώνει ότι θα επιδιώξει λύση και μάλιστα σύντομα. Τον κ. Έρογλου και τον κ. Ερντογάν δεν θα βιαστούμε να τους κρίνουμε από τα λόγια, θα τους κρίνουμε από τις θέσεις τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εκεί θα αποδείξουν τις πραγματικές τους προθέσεις», πρόσθεσε.

Αυτές τις κρίσιμες ώρες, είπε ο κ. Ηλιάδης, η ενότητα είναι αναγκαίος όρος επιβίωσης. «Γιατί αλίμονο αν μικροί και αδύναμοι διαπραγματευόμαστε διασπασμένοι και αλληλοϋπονομευόμενοι. Ποια θα είναι η μοίρα μας;», διερωτήθηκε. «Δεν είναι η ώρα για τα εύκολα τα λόγια τα μεγάλα, είναι η ώρα της ευθύνης, της μεθοδικότητας, της διεκδίκησης, της συνολικής και συλλογικής προσπάθειας», τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας. «Με σοβαρότητα και αξιοπιστία, με συγκεκριμένους στόχους, μόνο έτσι θα πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», υπογράμμισε. «Τότε μόνο η θυσία του Αθανάση Γεωργίου θα δικαιωθεί, όταν όλοι, με ενωμένες τις δυνάμεις, κατορθώσουμε να ανατρέψουμε τα καταστροφικά αποτελέσματα που μας έφερε το πραξικόπημα και η εισβολή και όταν ο ήλιος της δικαιοσύνης θα ανατείλει πάνω από την πατρίδα μας», σημείωσε.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: