Την πρόταση για πραγματοποίηση μιας διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, άσχετα με τη μορφή που θα έχει αυτή η διάσκεψη, επανέλαβε στην τουρκική αγγλόφωνη εφημερίδα Hurriyet Daily News, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ότι »η διάσκεψη μπορεί να έχει τη μορφή τρία συν τρία ή τρία συν δύο. Η μοναδική μας προϋπόθεση είναι να προσφέρουμε ισότιμο καθεστώς στην τ/κ και στην ε/κ ηγεσία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η διάσκεψη είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών χωρών, Τουρκία, Ελλάδα και Βρετανία και των Τ/κ και των Ε/κ. Αν όμως αυτή θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα των ΗΕ, τότε θα έχει τη μορφή τρία συν τρία.
«Δεν επινοήσαμε κάτι το καινούριο. Τέτοια ήταν η μορφή και στις συνομιλίες του Μπούργκενστογκ», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας ότι Τ/κ και Ε/κ συμμετείχαν ως ίσοι εταίροι το 2004 κατά τη συζήτηση του σχεδίου Ανάν. «Επιθυμούμε την κατάληξη των συνομιλιών μέχρι το τέλος του χρόνου. Δεν μπορούμε να διαπραγματευόμαστε για πάντα» ανέφερε.
Η εφημερίδα γράφει ότι η ε/κ πλευρά αντιτίθεται στην ιδέα πραγματοποίησης μιας τέτοιας διάσκεψης. Τονίζει επίσης ότι είναι δύσκολο να υπερπηδηθούν τα εμπόδια, λόγω των αδιάλλακτων απαιτήσεων των δύο πλευρών. Η Τουρκία και η τ/κ πλευρά πιέζουν για κατάληξη των συνομιλιών μέχρι το τέλος του χρόνου, σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πίεση στους Ε/κ για επιτάχυνση των συνομιλιών, προστίθεται.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Ε/κ επιχειρούν να αναβάλουν τη συμφωνία μέχρι τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον ερχόμενο Δεκέμβριο όπου οι Βρυξέλλες θα αξιολογήσουν τη διαπραγματευτική διαδικασία της Τουρκίας.
Η εφημερίδα επικαλείται επίσης πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο ΓΓ των ΗΕ ετοιμάζεται να καλέσει σε συνάντηση το Νοέμβριο όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια συνάντησης που θα έχει στο Λονδίνο αυτή τη βδομάδα ο Αχμέτ Νταβούτογλου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, William Hague.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: