Φυλάνε οι »λύκοι» τα πρόβατα???

ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΒΙΟΧΗΜΙΚΑ εργαστήρια όλου του κόσμου λένε πως στη νοθεία και στο ντόπινγκ προηγούνται οι απατεώνες• πολύ αργότερα βρίσκονται τα μέσα που τους ξεσκεπάζουν. Το ίδιο σε πολύ μεγαλύτερη έκταση συμβαίνει με τη διακίνηση μαύρου χρήματος, δηλαδή χρήματος που προέρχεται από παράνομες δραστηριότητες, φοροδιαφυγή, δωροδοκίες, ξέπλυμα χρήματος κ.λπ.

Πρώτα βρίσκονται τα τεχνάσματα για να κρυφτεί και έπονται οι έλεγχοι, για τους οποίους υπάρχει μια διαπίστωση: η αδυναμία ή και η απροθυμία των διωκτικών αρχών να προχωρήσουν σε βάθος την έρευνά τους.

Στις τράπεζες είναι κοινό μυστικό ότι «στο τρίγωνο των Βερμούδων» (Παρθένες νήσοι, Παναμάς και Μπαχάμες) αρκεί ένας που θέλει να κρύψει πολλά χρήματα, να συστήσει τρεις εταιρείες «ασπίδες» για να εξαφανίσει κάθε ίχνος του. Ακόμη κι αν κάποιος ευσυνείδητος εκπρόσωπος του Νόμου θελήσει να προχωρήσει εκεί την έρευνα, θα χρειαστεί περίπου δέκα χρόνια και με αμφίβολο αποτέλεσμα.

Αυτό εξαιτίας του ισχυρού νομικού πλαισίου που προστατεύει τους κρυφούς λογαριασμούς σ’ αυτές τις τρεις χώρες, κυρίως στις Παρθένες νήσους. Και δεν είναι οι μόνες που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι. Την τελευταία δεκαετία παράδεισοι απόκρυψης μαύρου χρήματος έχουν δημιουργηθεί και στην Ασία.

Υπάρχουν «μαύρες τρύπες», στις οποίες εξαφανίζονται δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων δολάρια σε ένα άλλο τρίγωνο: Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Κουάλα Λουμπούρ. Στο G20, που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στο Τορόντο του Καναδά, οι ηγέτες των μεγάλων οικονομικών δυνάμεων δεσμεύτηκαν να εντείνουν τους ελέγχους για την αποκάλυψη αυτών που διακινούν μαύρο χρήμα, αλλά ουδείς τους πιστεύει. Η δυσκολία να βρεθούν τα ίχνη των διαδρομών του μαύρου χρήματος περιγράφηκε γλαφυρά από την έγκυρη ιταλική οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore» σε έρευνά της.

Στο σχετικό ρεπορτάζ μιλάει ο Ερβέ Φαλτσιάνι, 38 ετών και στέλεχος στα πληροφορικά συστήματα μεγάλης τράπεζας. Εργάστηκε εννέα χρόνια στον τομέα αυτό και πρόσφατα παρέδωσε στις μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας και της Ιταλίας περίπου 80.000 μυστικούς λογαριασμούς εταιρειών ή φυσικών προσώπων.

Κατά τον Φαλτσιάνι ο αριθμός των μυστικών λογαριασμών των φυσικών προσώπων είναι πολύ μικρός, σε σχέση με αυτόν των εταιρειών, αποτελούν δε τη «μαρίδα» του μαύρου χρήματος. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι από τους μυστικούς λογαριασμούς της Ελβετίας, της Ασίας ή των φορολογικών παραδείσων πόσοι ανήκουν σε Έλληνες που κρύβουν μαύρο χρήμα.

Υπάρχει η πολιτική βούληση να αρχίσει μια τέτοια επίπονη, πολύχρονη, πολυδάπανη και με αμφίβολο αποτέλεσμα έρευνα; Ο Φαλτσιάνι εξηγεί ότι στο ρευστό κόσμο της πληροφορικής, όπου ανά κάποια δευτερόλεπτα εξελίσσεται η τεχνολογία, μπορούν να εξαφανιστούν στοιχεία με μια πράξη και να εμφανιστούν σε άλλο σημείο του πλανήτη. Λέει επίσης πόσο είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς τις διαδρομές του μαύρου χρήματος: «Εάν αφαιρέσουμε ένα στοιχείο από τις αποδείξεις ενός λογαριασμού που περιέχονται στον σέρβερ Χ και μετά διπλασιάσουμε το νέο στοιχείο στον σέρβερ Υ, μέσα σ’ αυτά τα δεδομένα δεν υπάρχουν πλέον ίχνη. Και για να βρει κανείς τον ηλεκτρονικό μίτο της Αριάδνης πρέπει να αναλύσει τον σέρβερ Χ και όχι τον Υ.

Ο ένας μπορεί να είναι στην Ελβετία και ο άλλος στο Χονγκ Κονγκ. Λαβύρινθος. Μόνο αν θελήσει η τράπεζα μπορεί να δώσει τον μίτο, αλλιώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν. Και οι απατεώνες ξέρουν να κρύβονται». 

Υπάρχει λύση;

Ο Φαλτσιάνι ουσιαστικά δέχεται πως για την αποκάλυψη του «μαύρου χρήματος» πρέπει να υπάρχει από το εσωτερικό των τραπεζών πληροφόρηση. Άρα στελέχη τους να είναι πληροφοριοδότες των διωκτικών αρχών, ή να μπαίνουν στις τράπεζες για το σκοπό αυτό. Και σημειώνει ότι εάν οι διεθνείς οργανισμοί κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και οι κυβερνήσεις θέλουν πραγματικά να χτυπήσουν την παρανομία, πρέπει να βρουν και να αξιοποιήσουν τα τραπεζικά εκείνα στελέχη, όπως εκείνος, που θέλουν να συνεργαστούν μαζί τους…

Γ. Ν. Παπαθανασόπουλος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: